A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Ігри на свіжому повітрі.

Дата: 20.06.2022 08:51
Кількість переглядів: 368

Рухливі ігри з дітьми на свіжому. 

Кожна мама хоче бачити свого малюка в майбутньому розумним і успішною людиною. Однак для цього потрібно докласти чимало зусиль. І починати працювати з крихіткою потрібно з ранніх літ. Відмінний елемент навчання і виховання малюка - рухливі ігри на свіжому повітрі:

ДЛЯ найменших

Не потрібно думати, що дитина, яка ще тільки недавно навчився ходити, не потребує найрізноманітніших ігор. Якраз навпаки, чим більше малюк буде грати, тим швидше він буде розвиватися не тільки розумово, але і фізично. Перший блок ігор, наданих далі, призначений для діток півтора - трирічного віку.

КУРОЧКА І КУРЧАТА

Розглядаючи рухливі ігри на свіжому повітрі, обов'язково потрібно приділити увагу досить-таки простий, але цікавою забаві для дворічних малят, яка називається «Курочка і курчата». Для її організації знадобиться одна доросла людина і кілька діток (від двох малюків і більше). Дорослий (мама-курочка) стає в центр майданчика або кола і починає закликати малюків-курчат:

Куд-куди, куд-куди,

Всі курчата, всі сюди!

Швидко до мене під крило!

Куд-куди всіх принесло ?!

Під ці слова малюки повинні прибігти до мами-курочки. Продовжувати грати так можна до того часу, поки дітям не набридне. Для більшого інтересу можна надіти на діток і на маму-курочку заздалегідь підготовлені маски.

ХУСТКА І М'ЯЧ

Для наступної гри знадобиться такий реквізит: м'ячик і  велика хустка. На хустку мама кладе м'яч, разом з дитиною його піднімає (мама за два кути і малюк за два кути). Далі потрібно струснути хустинку так, щоб м'яч якомога вище підскочив. Завдання малюка: побігти за м'ячем і принести його назад. Грати можна до тих пір, поки дитині не  набридне.

ХОРОВОД

Розглядаємо далі рухливі ігри. 3 роки дитині - це такий час, коли малюк вже все розуміє і з задоволенням грає в усі, що йому пропонують. І варто сказати про те, що в цьому віці дітям дуже подобаються різні колективні забави.

Всі дітки і дорослий-ведучий беруться за руки і починають ходити по колу. При цьому ведучий примовляє:

Ходимо, ходимо, хоровод водимо

На раз: присіли.

На два: встали.

На три: нахилилися.

На чотири: повернулись.

На п'ять: пішли один за одним.

На шість: стали кружком.

На сім ми понявчали.

На вісім - прокукурікали.

На дев'ять: біжимо.

На десять: полежимо!

Якщо це літо, на рахунок «десять» діти можуть просто сісти або впасти на траву. Слова  можна змінювати на свій розсуд. Головне, щоб діти повторювали те, що промовляє ведучий.

ДИТЯЧИЙ КРОКОДИЛ

Можна пограти в «Дитячий крокодил». Для цього дорослий повинен малюкам загадувати простенькі загадки, а діти повинні показати відгадку. Приклад: вусатий-смугастий, мявкає, любить рибу (кіт). Дитина повинна сказати «мяу» і, можливо, показати якийсь котячий рух. І так далі.  Цікавіше буде, якщо дорослий підбере загадки в римованої формі, малюкам віршики дуже подобаються.

ДЛЯ ДІТЕЙ СЕРЕДНЬОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

 Малюкові, якому 4 роки, вже не особливо цікаво буде грати в "Курочку і курчат". У такому випадку рухливі ігри для дітей будуть вже дещо іншими, ніж перераховані вище.

ЖАБИ-ЖАБИ

Це досить захоплююча гра, яка підійде 4-5 річним малюкам. Для цього потрібно вибрати ведучого (який  періодично змінюватиметься). Ведучий стає попереду всієї групи дітей. Його завдання - перевести малюків з одного болота в інше. Для цього дитина буде стрибати. Однак кожен стрибок повинен відрізнятися від попереднього. Спочатку можна стрибати з руками на поясі, далі - тримаючи руки вздовж тіла,  доторкнувшись руками до підлоги. І так далі, наскільки стане фантазії у дитини. Діти ж за провідним повинні повторювати всі рухи. Коли жабки добираються до іншого болота, всі дружно повинні сказати «Ква-ква». Тепер ведучий змінюється, і діти таким самим способом повертаються назад. Ведучим стає той, хто, на думку  спостерігача, краще за всіх виконував руху.

ЧАРІВНЕ СЛОВОВО

Для цього діти стають у коло, а в центрі нього знаходиться ведучий. Він повинен давати команди гравцям. Наприклад: «Всі стали на одну ногу!» або «всі закрили очі!». Якщо ведучий говорить чарівне слово «будь ласка», дана команда повинна виконуватися. Якщо ж чарівного слова не було, виконувати команду не потрібно. Ті, хто все таки прослухав ведучого, не почувши чарівне слово, вибуває з гри.

КОЛЬОРИ

Діти можуть пограти в «Кольори». Для цього потрібно вибрати одного ведучого. Він повинен буде промовляти наступну фразу: «Всі повинні торкнутися жовтого кольору!». При цьому дітки повинні доторкнутися до жовтого предмета, який знаходиться поблизу. Хто не впорався із завданням - вибуває. Далі ведучий називає наступний колір. Гра продовжується до тих пір, поки всі кольори не переберуться.

ЛОВИСЬ, РИБКО

Троє гравців беруться за руки, утворюючи таку собі сітку. Їх мета: піймати у сітку  рибок (інших гравців). Спіймана рибка стає частиною сітки і допомагає ловити інших. І так до останнього гравця.

ЗІПСОВАНИЙ ТЕЛЕФОН

Учасники стають в ряд. Перший з них шепоче на вушко найближчому гравцеві певне слово. Той передає далі почуте. Вельми цікавим виявиться результат, який видасть останній гравець. Він навряд чи співпаде з тим словом, яке шепнув перший гравець на вухо своєму сусідові.

ДЕНЬ - НІЧ.

Для гри вибирається ведучий - Сова. Всі інші дітки - польові миші. Коли певний учасник каже: «День», діти бігають і граються. Коли вимовляє слово:«Ніч», малюки повинні завмерти на одному місці. Тут в гру вступає Сова (яка вдень спить). Її мета: ходити між гравцями і дивитися, хто сміється або ворушиться. Знайдений учасник вибуває з гри і знаходиться поруч з гніздом Сови. Цікаво, але за спиною Сови, коли та не бачить, малюки люблять спеціально ворушитися і навіть кривлятися.

СПІЙМАТИ І ВГАДАТИ

Потрібно вибрати одного ведучого, якому треба зав'язати очі. Мета його: зловити гравця і за відчуттями вгадати, хто ж йому попався. Якщо ведучий вгадує, його змінює спійманий учасник. Якщо немає, гра далі триває.

СНІГОВИЙ БІЙ

Для цього треба попередньо з паперу заготовити снігові грудки. Чим їх буде більше, тим краще. Далі діти діляться на дві команди. Дорослий дає команду: «Бій!». У цей час діти повинні перекидати грудки на сторону, де знаходиться інша команда. Перемагають ті, у кого виявиться менше снігових грудок.

ІГРИ З М'ЯЧЕМ

  1. На влучність. Далі на пару метрів від дитини ставиться коробка, в яку малюк повинен потрапити м'ячем. Якщо дитина потрапляє, його потрібно заохотити, якщо ні- покарати (наприклад, змусити пару раз присісти). Грати можна як на пару з дитиною, так і з натовпом малюків, які просто по черзі будуть кидати в коробку м'ячик, змагаючись між собою.

  2. Їстівне-неїстівне. Потрібно стати напроти малюка і, кидаючи йому м'ячик, називати предмет. Якщо він їстівний, малюк повинен м'ячик зловити. Якщо неїстівний - відбити.

  3. Футбол. Грати можна навіть удвох з дитиною, просто пасуючи один одному м'ячик. Дітям це дуже подобається, гра може надовго затягнутися.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора