A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Рекомендації психолога батькам, чиї діти часто хворіють.

Дата: 02.12.2021 09:11
Кількість переглядів: 303

 

Рекомендації психолога батькам, чиї діти часто хворіють:

Що робити, якщо Ваша дитина часто хворіє?

1) Дозволити дитині (а заодно і собі) проявляти емоції - дати дитині чітко зрозуміти, що злитися, висловлювати агресію, засмучуватися - можна.

2) Навчити дитину доступним способам виражати емоції. Побити подушку, м'яку іграшку, поплакати, якщо ситуація образлива, порикувати разом з татом, побитися подушками з мамою, помалювати, глибоко подихати та ін.

3) Запитувати у дитини, як можна частіше - що б тобі зараз хотілося зробити?

4) Відпустити від себе дитину. Мама і тато - важливі люди в житті дітей, але не можна заповнювати собою весь простір, позбавляючи їх можливості до самостійних дій і почуттів.

5) Створити умови, в яких дитина не буде частиною батьківських конфліктів.

6) Допомогти дітям пережити вікові кризи та адаптацію, не панікувати самому і не сіяти паніку в дітях. Якщо пішли в садок - почала хворіти - допомогти дитині звикнути і адаптуватися до саду, заохотити відвідування саду, поговорити з дитиною, що вона не зобов'язана любити садок, це абсолютно нормально, але може прийняти умови перебування там, знайти щось для себе цікаве.

7) Найчастіше батьки додають стресу власними оціночними судженнями, на кшталт: Ось ти йдеш в перший клас! Ти обов'язково будеш любити вчитися, Всі діти люблять вчитися. Висловити своє невдоволення дитина не може, розповісти про свої переживання - теж. Відповідно - хворіємо на школу, на вчителів, на навчання, на уроки, на багаторазові переписування тексту.

???? Знизити рівень особистих домагань по відношенню до дитини. У 3-4 роки НЕ ТРЕБА водити дітей на заняття підготовки до школи - не треба заздалегідь завантажувати дитину в тому віці, коли навчальна діяльність не є пріоритетом.

9) Проговорювати власне самопочуття з дитиною. І якщо мамі погано - мамі погано. Вона не повинна скакати, як кінь, натягнувши посмішку собі на обличчя, демонструючи, що все добре - дитина обов'язково відреагує.

10) Іноді діти хворіють, щоб мами або тато відпочили, тому що знають, що іншим способом, окрім як соплями, чханням, кашлем - маму не змусити розслабитися і відволіктися від рутини. Тому - відпочиваємо. Вчимося відпочивати самі і вчимо відпочивати дітей.

11) Іноді діти рятують шлюб батьків власними захворюваннями, тому що розуміють, що на їхньому здоров'ї тримається сім'я - розбираємося в стосунках дорослих людей, створюємо дитині автономію від батьківських конфліктів.

Алёна Беломытцева

Джерело: https://www.facebook.com/dytyachyjpsyholog/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора