A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

ЯК ШВИДКО ВИЗНАЧИТИ ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ДИТИНИ

Дата: 29.11.2021 09:36
Кількість переглядів: 508

Дитині 2, 3 і 4 років складно донести батькам, вихователю або психологу свої страхи та переживання. Крихітку практично неможливо посадити виконувати будь-який тест або умовити відповідати на питання. Тому рекомендуємо звернути увагу на те, що і як малюють діти.

Розшифровування малюнків дітей

Для діагностики в цьому віці прекрасно підходять проектні методики, а точніше метод аналізу продуктів творчості. Незважаючи на складність назви, з його інтерпретацією впоратися не важко. Суть методу полягає в тому, що про психологічний стан дитини ми судимо, виходячи з малюнка малюка. Це і буде тест на визначення емоційного стану дитини. При цьому неважливо, що саме зображено на аркуші.

Тут в першу чергу звертають увагу на такі фактори:

?Ступінь натиску на олівець. Даний показник вказує, наскільки дитина відчуває себе впевненою.

?Розташування зображення на папері.

?Показує стан самооцінки дитини і ставлення до навколишнього світу.

?І розмір малюнка - який простір на папері займає намальований об'єкт.

?Якщо їх кілька, то необхідно оцінити їх взаємне розташування.

?Колір, який вибирає малюк, не має значення. Так як у віці 2 - 4 років діти віддають перевагу тому з кольорів, який найбільше контрастує з кольором паперу. Тому не варто лякатися, коли для малювання ваше чадо обирає темні олівці, чорний або коричневий. Просто на білому папері ці кольори контрастніші, ніж інші.

Настороження повинні викликати такі показники:

????Занадто сильний або навпаки слабкий натиск. У першому випадку - дитина агресивна і не знає слова "ні". У другому випадку малюк не впевнений у собі і своєму становищі у сім'ї; швидше за все, його надмірно опікують і забороняють мати свою думку.

????В ідеалі, зображення повинне розташовуватися у центрі аркуша і починатися зверху. Якщо малюнок розташований унизу, це говорить про пригнічений стан дитини. При зміщенні ліворуч (у правші) і праворуч (у лівші) - страх і стан фрустрації.

????З точки зору розміру, малюнок повинен бути пропорційним і не виходити за межі аркуша. Якщо намальований об'єкт занадто малий, це характеризує страх і невпевненість. У разі, коли зображення настільки велике, що виходить за межі аркуша, можна припускати агресію і обурення.

Звертайте на те, що і як малює дитина, і тоді ви зможете краще зрозуміти її. Молодший дошкільний вік - це той момент, коли закладаються основні риси характеру. Не допустити розвиток комплексів і виростити впевнену і позитивну людину - головне завдання на цьому етапі.

з МПАПМ

Джерело: https://www.facebook.com/dytyachyjpsyholog/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора