A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Ресурси: пісні, мультфільми, казки, ідеї для дітей молодшого віку українською мовою

Дата: 26.07.2023 10:33
Кількість переглядів: 179

Дитяча сімейна психологиня Світлана Ройз пояснює, чому дітям молодшого віку дуже важливо дивитись продукти саме українською мовою і пропонує добірку відповідного контенту.

"Є дослідження про те, як формується відчуття мови у дітей. Якщо діти до 18 місяців занурені в мовне середовище, слухають і бачать артикуляцію, що відповідає саме цій мові – навіть, якщо потім вони зростають в іншому мовному середовищі – вони будуть сприймати цю першу мову "своєю", вони будуть її впізнавати та відчувати.

Важливо не тільки чути мову, а й співвідносити з правильною артикуляцією (коли ми дивимося мультфільми та фільми з перекладом, артикуляція героїв інша).

Те, що "споживають" діти молодшого віку – створює їх "картинку світу". У дітей немає своїх наративів – їх історіями стає те, що ми їм розповідаємо і пояснюємо. Це сприймається некритично, запам’ятовується як фон і норма. Через ігровий контент, через формат мультфільмів, пісень з певним ритмом можна закласти будь-які зовнішні сенси, які будуть потім сприйматись як свій внутрішній голос.

Всі наші дії та вибори – усвідомлюємо ми це чи ні, зростають з наших цінностей. І звичайно, важливо відчути – із яких наших цінностей ми обираємо й контент для наших дітей", – каже психологиня.

Світлана Ройз пропонує зібрану на основі порад батьків добірку пісень, мультфільмів, казок, ідей для дітей молодшого віку українською мовою.

Колискові Росави: https://music.apple.com/.../%D0%BA%D0%BE%D0.../725104612...

Альбом дитячих пісень від Світлани Тарабарової:  https://youtube.com/playlist...

Марічка Бурмака. Дитячий альбом: https://youtu.be/SIhTgadpJuU

Ладоньки-ладоньки: https://youtu.be/6W9C3sye0RM

Казки для дітей:https://youtube.com/@Ukrainian_fairy_tales

Казкарик. Для любителів тракторців: https://youtube.com/.../%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1...

Плейліст від Sasha Koltsova. Годинний плейліст дитячих пісень: https://open.spotify.com/playlist/1XwgTdy4oKrYFFhbWd8LTl...

Джерело: https://texty.org.ua/fragments/110231/ponad-50-resursiv-pisni-multfilmy-kazky-ideyi-dlya-ditej-molodshoho-viku-ukrayinskoyu-movoyu/?src=main&fbclid=IwAR3RD_Vag35PcMsjCYJ0HOm9vxU3cIauW3CxaPtoky4hk_1SWHNnOXtZu30


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора