A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Ігри та розваги на воді!

Дата: 01.07.2024 11:26
Кількість переглядів: 273

Правила безпеки!

     Дитячі розваги у воді завжди контролює дорослий, який повинен бути на березі перед заходженням дітей у воду, під час купання, при виході з неї, і контролювати наявність дітей.

     Не рекомендується:

- купатися у водоймах, не рекомендованих санепідемстанцією через небезпеку виникнення інфекційних захворювань;

- запливати за обмежувальні знаки місць, відведених для купання.

- вилізати на технічні й попереджувальні знаки, буйки та інші споруди;

- стрибати у воду із споруд, не пристосованих для цього.

     Краще обрати місце для купання де:

- природне дно водойми в місці де купаються рівне;

- глибина води в них є не більшою ніж 1,2 м;

- швидкість течії (руху) води – не більше за 0,3 м/с;

- дно природної водойми піщане і очищене від каміння, водоростей, металевих та інших предметів, що є небезпечними для дітей;

- місце купання огороджене;

     Правила поведінки на воді:

- Купання слід проводити у безвітряну сонячну погоду, коли вода добре прогрілася.

- Купатися можна лише у спеціально відведених для цього місцях: на пляжах, водних станціях або у безпечних, перевірених місцях, які обмежені сигнальними буями або прапорцями, в присутності дорослих.

- Перебувати у воді не більше 10-15 хв.

- Забороняється купатися у річках із швидкою течією, вирами, біля мостів.

- Забороняється стрибати у воду в незнайомому місці, глибина якого невідома.

- Забороняється купатися поодинці.

- Забороняється плавати з використанням надувних матраців, автомобільних камер, дощок.

- Забороняються небезпечні пустощі на воді.

- Забороняється запливати за межі місць купання.

- Забороняється штовхати будь-кого у воду, особливо несподівано.

- Забороняється заходити у воду вище пояса тим, хто не вміє плавати.

- При погіршенні метеоумов (гроза, буря, дощ) припинити купання і вийти з води.

- Під час грози забороняється перебувати поблизу води.

- Не рекомендується купатись відразу після вживання їжі.

 

Ігри та розваги на воді

     Ігри на воді сприяють розвитку і зміцненню організму,закріплюють і удосконалюють навички плавання. Забави у воді використовується як відпочинок і розвага. Плавання, рухливі ігри у воді допомагають у лікуванні різних захворювань. Вони сприяють виправленню у дітей певних вад постави та плоскостопості, допомагають зміцнити м’язовий корсет.

     Мета ігор у воді - навчити рішуче входити у воду, не боятися водяних бризок, самостійно занурюватися у воду з головою, видихати у воду під час занурення з головою.

Розваги на воді

1. "Хто перший!"

     На відстані 3-5 метрів від води по берегу проводиться лінія. Гравці шикуються уздовж цієї лінії в одну шеренгу, обличчям до води, на відстані кроку один від одного. За сигналом дорослого діти вбігають у воду, добігають до заздалегідь зазначеного (мотузкою) місця і бігом повертаються на берег. Виграє той, хто швидше за всіх повернеться на своє місце. Не можна допускати, щоб діти під час бігу заважали один одному.

2. "Мандрівна мішень"

     Гарним прикладом розвивальної гри на воді для дошкільнят є ця забава. Вона передбачає наявність спеціального інвентарю – м'яча (краще за все вибирати неважкий і не дуже великий м'яч, щоб уникнути травм). Діти створюють коло, у центр якого стає ведучий. Його завдання – протриматися якомога довше, щоб у нього не потрапили м'ячем інші учасники. Коли забава починається, діти в колі намагаються будь-що потрапити мʼячем у гравця, який перебуває в колі. Щоб заплутати учасника в колі, діти можуть передавати одне одному мʼяч. Ця розвага – чудовий зразок гри на воді для дітей, яка розвиває спритність, витривалість, а також вміння співпрацювати в команді.

3. "Море хвилюється"

     У «Море хвилюється» вже багато років грають діти на кожному подвірʼї. Особливо ж актуальною вона буде під час відпочинку на воді, адже можна зображувати «морські фігури» прямо у водоймі, що значно розширює спектр дитячої творчості. Правила гри напевно знають усі: після відомої лічилки діти зображають фігури, а завдання ведучого – відгадати, кого вони показують. Ця розвага – одна з найкращих з-поміж ігор для дівчаток на воді, адже, на відміну від хлопчаків, юні принцеси не завжди хочуть бруднитися під час перегонів або інших спортивних конкурсів.

4. "Хоровод"

     Учасники гри, взявшись за руки, утворюють коло. По сигналу дорослого вони починають рухатися по колу, повторюючи: "Хоровод наш, хоровод, все йде, все йде, але і скоро він прийде, він прийде!". Потім всі зупиняються, присідають і занурюються у воду з головою, виконуючи видих у воду. Потім гравці піднімаються і повторюють рух у зворотний бік.

     Забороняється відпускати руки товариша, затримувати один одного під водою, йти вперед або назад. Гру повторюють 4-6 разів.

Ігри, що допомагають освоїти правильну техніку плавальних рухів

1.      "Рибки та рибалки"

     Гра проводиться на мілкому місці глибиною 30-40 сантиметрів. Зміст гри - рибки виплили попустувати на відкрите місце, але з'явився рибалка, і рибки рятуються від нього в очереті.

     Визначається місце, де плавають рибки. Метрів за 10-15 відзначається зона очеретів. Гравці стають в одну шеренгу обличчям до "очерету", присідають навпочіпки і чекають появи "рибалки". Як тільки "рибалка" дійде до обумовленого місця, "рибки" лягають на воду і починають працювати ногами, як при плаванні способом кроль, пересуваючи руками по дну і намагаючись досягти зони "очеретів" раніше, ніж "рибалка" встигне до них доторкнутися.

     При побудові учасників в шеренгу потрібно поставити найшвидших з них з тієї сторони, яка ближче до "рибалки". Спіймані "рибки" або вибувають з гри, або стають "рибалками".

2.      "Акули і дельфіни"

     Учасники поділяються на дві нерівні команди. На воді відзначаються поплавками дві взаємно перпендикулярні-лінії, одна з яких належить "акулам", інша - "дельфінам". "Дельфіни" по черзі по команді дорослого відштовхуються від дна і пливуть, витягнувши руки вперед і працюючи ногами, як при плаванні кролем. Напрямок руху має бути таким, щоб вони пропливали на відстані 6-8 метрів від "акул". Коли "дельфін" пропливає повз "акул", один з учасників команди останніх відштовхується і пливе навперейми, витягнувши вперед руки і працюючи ногами, як при плаванні способом кроль, і якщо йому вдається торкнутися "дельфіна", то команда отримує очко. "Дельфіни" мають право піднімати голову над водою і робити вдих. "Акули" цього права позбавлені.

3.      "Плавучі стріли"

     Мета гри - навчити якомога довше ковзати по воді.

     Гравці шикуються на березі в одну шеренгу, обличчям до води, на відстані кроку один від одного. По сигналу дорослого роблять розбіг, сильно відштовхуються ногами від дна і ковзають по воді. Виграє той, хто довше ковзатиме без руху. Гра повторюється 3-4 рази.

Ігри, що знайомлять з елементами прикладного плавання

4.      "Салки"

     Мета гри – навчити дітей пірнати з відкритими очима.

     Учасники гри довільно розташовуються в водоймі. Ловець, призначений дорослим, доганяє гравців, намагаючись доторкнутися будь-якого з них. Рятуючись від переслідування, діти пірнають під воду. Той, хто не встиг зануритися під воду і його доторкнулися, стає ловцем. Ловцю забороняється переслідувати одного учасника довго або чекати, поки той вирине з води. Тривалість гри до 5 хвилин.

5.      "Водолази"

     Мета гри - навчити відкривати очі і орієнтуватися під водою. Проводиться тільки у водоймі з чистою, прозорою водою і рівним дном.

     Кожен гравець бере в руки яскраво розфарбований камінь. Діти заходять у воду по груди, шикуються в шеренгу обличчям до берега на відстані кроку один від одного. За командою дорослого всі кидають камені вперед, потім роблять глибокий вдих, пірнають під воду з відкритими очима, і кожен намагається знайти свій камінь. Виграє той, хто знайде камінь. Гра повторюється 2-3 рази.

6.      "Карась і щука"

     На глибині 0,5-1 метра гравці стають в коло і беруться за руки. Один з гравців - "щука" повинен доторкнутися до іншого - "карася". Гравці пропускають "карася" в коло і з кола, опускаючись до рівня води або піднімаючи (не вище ніж на 20-30 см) над водою руки, але не роз'єднуючи їх,  заважають "щуці" проникнути в коло або вийти з нього.           Однак "щуці" надається можливість пірнути під руками або перестрибнути через них головою вперед. При великій кількості гравців призначаються дві "щуки". Того кого доторкнулися стає ведучим, а той, хто ввів займає місце в колі замість одного з гравців, який приймає на себе роль "карася".

Ігри, що знайомлять з елементами водного поло

7.      "Боротьба за м'яч"

     Гравці розбиваються на дві команди (учасники однієї надягають шапочки). По сигналу дорослого гравці команди, яка за жеребом починає гру, перекидають один одному м'яч, прагнучи, щоб він весь час перебував у гравців своєї команди. Завдання гравців другої команди - заволодіти м'ячем і, перекидаючи його один одному, утримувати як можна довше в своїй команді.

     Тривалість гри 3-10 хвилин. Не можна топити суперника, тримати м'яч в руках більше 5 секунд і викидати його за межі ігрового майданчика.

8.      Водне поло

     Ця спортивна гра пред'являє високі вимоги до учасників. Вони повинні не тільки добре володіти технікою плавання, а й бути витривалими, спритними, сміливими, вміти поєднувати свої дії з діями товаришів. Гравці у водне поло повинні добре володіти м'ячем.

     Велике і всебічне навантаження, яке гравці отримують під час гри, сприяє всебічному розвитку організму дитини. Командний характер, емоційність і разом з тим точна регламентація правилами дій гравців допомагають виховувати почуття колективізму, дисциплінованість і вміння володіти собою.

     Гра проводиться у воді на глибині не менше 90 сантиметрів. За допомогою поплавців на воді розмічається поле розміром 30*20 метрів, воно може бути і менших розмірів, але не менше ніж 20*8 метрів. У центрі коротких сторін поля встановлюються ворота шириною 3 метри і висотою від рівня води 0,9 метри.

     Для гри використовується шкіряний м'яч з гумовою камерою, вагою (в сухому стані) 400-450 грамів, розміром по окружності 68-71 сантиметри. Можна використовувати м'яч з пластмаси, якщо він має відповідні розмір і вагу.

У грі беруть участь дві команди по 7 чоловік. На гравцях однієї команди (за винятком воротаря) повинні бути шапочки одного кольору з нашитими на них номерами від 1 до 6. Воротар може грати без номера. Щоб не завдати ушкоджень товаришам під час гри, форма ватерполістів не повинна мати металевих застібок і гачків.

     Плавці шикуються на лінії своїх воріт так, щоб відстань між ними була не менше метра. По сигналу судді м'яч викидається на середину поля, і гравці швидко пливуть до нього, щоб оволодіти ним і відкинути своїм товаришам. Після кожного закидання (взяття воріт) гравці шикуються на лінії своїх воріт і гра поновлюється.

Гра триває в залежності від віку гравців від 15 до 20 хвилин, цей час ділиться на дві рівні половини з перервою на 5-хвилинний відпочинок, після чого команди міняються сторонами поля.

     Завдання кожної команди - закинути більше м'ячів у ворота суперника. Не дозволяється топити один одного і довго затримувати м'яч в руках. При порушенні правил керівник зупиняє гру і карає команду, гравець якої завинив, тим, що передає м'яч іншій команді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора