A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Ізраільська модель першої психологічної допомоги у гострій стресовій ситуації

Дата: 06.09.2022 14:06
Кількість переглядів: 408

Співробітниця відділу освіти дітей з порушеннями зору Катерина Довгопола опрацювала наукові джерела та переклала українською ізраільську модель першої психологічної допомоги у гострій стресовій ситуації. Модель першої психологічної допомоги РІПУ була розроблена та успішно використовується в Ізраїлі. Фахівці нашого відділу переклали інструкцію до цієї моделі і пропонують вам ознайомитись з нею і користуватися, за потреби.

Цими 4 кроками важливо скористатися якнайшвидше після потрапляння у гостру стресову ситуацію. Вона підходить як для дорослих, так і для дітей.

??Р – разом. Це перший крок. Ви звертаєтесь до людини, встановлюєте контакт (можна розпочати з самого простого. Мене звати … Як звати тебе? Скільки тобі років? У якому місті ти живеш?), щоб допомогти вийти з першопочаткового шокового стану. І обов’язково додаєте: ми разом! Я поруч з тобою і буду поруч стільки, скільки треба. Важливо донести до людини, що ви її не залишите одну.


??І – ініціатива, спонукання до активної діяльності. Потрібно дати людині прості і чіткі інструкції, які стимулюють її до активної самостійної дії. Зважайте на вік та можливості особи, а також ситуацію! Наприклад: принеси і випий води; дай води тим, хто менший; обійми і заспокой бабусю; допоможи дідусю знайти окуляри і інше. Цей крок дуже важливий, бо надає особі позитивний досвід реагування на гостру стресову ситуацію, підвищує її впевненість у собі і власних силах. А значить у майбутньому у неї буде більше шансів бути продуктивною у складних ситуаціях.


??П – питання, які спонукають до мисленевої діяльності. Задавайте запитання, які стимулюють раціональне,  а не емоційне. Наприклад: порахуй, скільки зараз людей знаходиться у сховищі; як краще дістатися до лікарні, авто чи пішки; знайди і назви всі предмети синього кольору, які ти бачиш і т.п.Перенесення уваги з емоційного та соматичного на вербальне та ментальне сприяє попередженню виникнення птср.


??У – усвідомлення того, що відбулось. Дуже важливо проговорити з людиною про те, що було перед травмуючою подією і що після неї. Важливо також багаторазово підкреслити, що ця подія закінчилась (навіть, якщо через 5 хв знову буде сирени і обстріл, але ця конкретна вже закінчилась). Це допоможе попередити “застрягання” у травмуючій ситуації, постійного повернення до неї у майбутньому.


??Важливо! Ці кроки ефективні у перші хвилини (максимум години) після травмуючої події.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора