A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Рекомендації вчителя-дефектолога про фінансову обізнаність дитини з ООП

Дата: 12.10.2020 16:10
Кількість переглядів: 234

Фінансова обізнаність дитини з ООП – запорука її успішної соціальної адаптації в дорослому житті

 

Сучасний світ неможливий без грошей. Знання про гроші дуже важливі, оскільки люди користуються ними майже кожний день. За допомогою грошей ми прагнемо реалізувати свої мрії, розраховуємося за покупки та послуги.

Але не кожен може впевнено сказати, що добре вміє розпоряджатися грошима, в яке русло їх направити. А дітям з особливими освітніми потребами це особливо важко але необхідно хоча б елементарні навики товаро-грошового обміну. Тому особливу увагу потрібно приділити фінансовій обізнаності дітей. Водночас, чи багато батьків говорять зі своїми дітками про гроші, про те, як витрачати їх, як вираховувати вартість та решту? Можна впевнено сказати, що небагато!

Правильне постійне фінансове виховання дітей з ООП є основою їх соціальної адаптації та майбутньої незалежності. Наші учні краще запам’ятовують інформацію та набувають певних навиків при багаторазовому повторені з максимально насиченою спеціальною дидактикою, а також з використанням проективних методик, для закріплення матеріалу так, як дитина з ООП найкраще засвоює етапи певної діяльності примірявши і відігравши певну роль, ніж слухаючи. Починати навчання фінансовій грамотності варто з шкільного віку адже саме в цей час дитина вивчає цифри, числа та арифметичні дії з ними а також проявляє інтерес до грошей та в неї виникає необхідність у вмінні оплатити обід, купити елементарні канцтовари, в старшому шкільному віці оплата послуг за мобільний телефон а в майбутньому і інші послуги.

На жаль, фінансову грамоту не викладають у школах, тому я – вчитель-дефектолог працюю в цьому напрямку під час корекційно-розвиткових занять, хоча вважаю, що  саме батьки є головними вчителями своєї дитини, тому вирішила надати деякі рекомендації щодо фінансової обізнаності дітей.

Отож, чого має навчитися дитина?
1. Впевнено тримати в руках монетки й паперові гроші.
2. Вміти скласти гроші в гаманець, знати призначення різних відділень в гаманці.
3. Розуміти цінність грошей: їх не можна розкидати, м’яти, рвати.
4. Знати, що гроші можна обмінювати на бажані предмети.
5. Р
озрізняти монети, грошові одиниці.                                                                  
   

6. Знати, що на паперові гроші можна отримати більше предметів або більший предмет.
7. Знати, що гроші побували в руках у багатьох людей, їх не можна класти до рота, а після того, як потримали в руках, руки потрібно мити.
8. Знати, що гроші потрібні для того, щоб придбати якийсь товар.                                   

9. Самостійно робити покупки в магазині.                                                                   

10. Оплачувати різні послуги.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора