A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Літні ігри для дорослих та дітей

Дата: 15.06.2023 16:54
Кількість переглядів: 114

 Тепла літня погода – чудова нагода пограти з дитиною. А чи замислювалися ви, що найзвичайніші літні  ігри  – наприклад, доганялки або стрибання на скакалці – допомагають розвивати корисні фізичні навички, такі як зорово-моторна координація, велика і дрібна моторика? Так що беріть пару пляшок водички, намажте дитинку кремом від засмаги і вперед!

У що ж грати?

Катання на велосипеді

     Катання на дво- або триколісному велосипеді розвиває велику моторику і зорово-моторну координацію. Крім того, це веселе і рухливе заняття.

Гра з м’ячем

     Гра в м’яч розвиває найрізноманітніші навички – незалежно від того, кидає дитина м’яч, ловить або штовхає його.

     Зазвичай до п’яти років діти не дуже добре вміють кидати і ловити м’ячик. Для цього необхідно мати хорошу зорово-моторну координацію. Однак ніколи не рано починати вчитися. Використовуйте м’ячі різних розмірів, ловіть і кидайте м’яч по черзі. Не використовуйте важкі м’ячі. Починайте з невеликої відстані, потім поступово її збільшуйте.

При штовханні м’яча також корисно буде використовувати м’ячі різних розмірів і ступенів надуття. Нехай дитина вчиться штовхати як правою, так і лівою ніжкою. Повчіть дитинку також вести м’яч.

Мильні бульбашки

     Здавалося б, що може бути простіше! Однак надування мильних бульбашок не таке вже просте заняття для маленьких дітей. Потрібно навчитися правильно складати губи і дути в потрібному напрямку. Зазвичай цьому вчаться у віці від 3 років. Також непростим завданням може виявитися тримання пляшечки і палички для надування. Так що починайте потихеньку. До речі, не забувайте, що бульбашки можна надувати не тільки спеціальною паличкою або соломинкою, але і за допомогою невеликих пластикових баночок, йоржиків, мухобійок з дірочками. Спочатку продемонструйте, малюкові, як цей “пристрій” працює, потім допоможіть повторити самостійно.

Обруч

     Навіть для деяких дорослих використання обруча за його прямим призначенням – справа непроста, так що чого вже тут говорити про маленьку дитину. Але ж існує і безліч інших ігор з обручем! наприклад:

     – Покладіть обруч на підлогу і закидайте в нього що-небудь;

     – Запропонуйте малюкові використовувати обруч як кермо – і подивіться, яку гру він придумає!

     – Розкладіть кілька обручів на підлозі і запропонуйте малюкові пострибати в них різними способами;

     – Поставте кілька обручів на ребро, нехай малюк проповзе всередині них як по тунелю.

Малювання крейдою

     Малювати подвійно веселіше на вулиці. Беріть набір крейди і вирушайте малювати на асфальті. Це можуть бути як звичайні картинки, так і класики або інші розмітки для ігор.

Прогулянка

     Де б це не було – прогулянка у вашому кварталі, в парку або саду – ходьба і біг розвивають м’язи ніг і насичують кров киснем. Якщо є така можливість, нехай дитинка походить босоніж. Це буде незвичайний почуттєвий досвід – будь то трава, пісок або просто дорога.

     Навіть найзвичайнішу прогулянку у дворі можна зробити захоплюючою: вдаючи, що ви – літаки або машини, а може і зовсім – риби, що пливуть в морі!

Скакалка

     Стрибати на скакалці діти вчаться десь в 5-6 років, але це ще не означає, що не можна спробувати повчитися! Почніть з найпростішого – звичайних стрибків. Діти люблять стрибати через тріщини в асфальті, камені, калюжі. Відпрацювавши цю навичку, можна починати стрибати через скакалку. Для початку просто покладіть її на підлогу і дайте дитині через неї кілька разів перестрибнути. Потім починайте скакалку трохи піднімати – тільки обережно, не піднімайте її занадто високо. Потім перекидаєте скакалку над головою і давайте малюкові її просто переступити, поступово підвищуючи швидкість.

Ходимо босоніж

Коли не можете придумати, в які літні ігри  пограти, почніть з найпростішого – зніміть взуття.

У цю гру можна і потрібно грати разом, тому що вона корисна дорослим і дітям. Ходьба без взуття стимулює і масажує ступні, допомагає розвивати координацію. Дитині вона дарує нові тактильні відчуття і сприяє розвитку органів почуттів.

На знайомій галявинці або на чистому пляжі зніміть взуття. Попросіть малюка розім’яти пальчики і поворушити ними.

Потім згадайте шкільні уроки фізкультури: на розминці діти ходять на п’ятках, на носках, на внутрішній і зовнішній стороні стопи. Спробуйте повторити все те ж саме.

Нехай малюк доторкнеться стопами до гарячого піску, м’якої зелені, твердого каменю.

Проробляйте все разом і діліться відчуттями, щоб дитина вчилася виражати свої емоції.

Шукаємо скарби

Це гра для діток, які скоро підуть в садочок або вже відвідують молодшу групу. Літні ігри  на природі можуть розвивати не тільки фізично, а й сприяти інтелектуальному зростанню. Для цього батькам доведеться підготуватися до прогулянки. Перед тим, як відправитися в парк або на подвір’я, приготуйте сюрпризи: складіть свіжі ягоди, маленькі цукерки або іграшки в мішечки або коробочки. Це будуть ваші скарби. Поки малюк бігає або возиться в пісочниці, непомітно сховайте скарби в цікавих куточках. А потім пограйте в шукачів скарбів: задавайте маляті запитання. Наприклад, якщо ви сховали подарунок під березою, нехай він відгадає загадку про це дерево. Підкажіть, що біля коріння лежить щось чудове. Буде чудово намалювати просту карту, навіть якщо вона буде не надто точною. Малюкам ще зарано орієнтуватися по схемі, але це допоможе створити потрібну атмосферу. Коли намагаєтеся добратися до захованого скарбу, повчіться рахувати до п’яти. Яким чином? Виберіть мету – місце, де лежить «секретик». Потім давайте дитині завдання: «Щоб дістатися до цукерки, зроби три великих кроки, потім два маленьких, чотири рази повернись і один раз стрибни». Звичайно, весь шлях з одного разу дитина не запам’ятає, давайте вказівки по черзі, одну за одною. Різними завданнями і пошуком скарбів можна займатися годинами, а щоб це не набридало, виїжджайте на прогулянки в різні місця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора