A A A K K K
для людей з порушеннями зору
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Нетішинської міської ради

Що таке ABA-терапія?

Дата: 16.02.2021 21:38
Кількість переглядів: 8551

Діти з нейротиповим, тобто звичайним, розвитком можуть навчатися базовим навичками та правилам спілкування без нашого втручання. Навколишній світ надає їм відповідні умови для гри, вивчення мови та розвитку соціальних навичок.

Проте діти з розладами аутистичного спектру мають із цим труднощі. Вони мають потенціал до навчання, але потребують особливого середовища, щоби розвинути ті навички, яким звичайні діти навчаються «інтуїт ивно». ABA-терапія допомагає налаштувати таке середовище. 

Коли з дитиною займається професійний терапіст, ця методика є абсолютно безпечною і для нейротипових дітей. Тому розпочинати корекцію можна навіть якщо ви ще не маєте офіційно підтвердженого діагнозу, а лише пройшли скринінгові тести на РАС. Дуже важливо якомога швидше розпочати корекційну терапію.

Що таке ABA-терапія?

ABA-терапія, або прикладний аналіз поведінки (Applied Behavioral Analysis) ? один із провідних методів для корекції дефіциту розвитку, пов’язаного з аутизмом. Така терапія здатна поліпшити якість життя дитини й допомогти їй розкрити свій потенціал. Методика фокусується на поведінці дитини: вона фіксує бажані поведінкові реакції, а небажані — мінімізує.

Зараз сучасні терапісти використовують переважно ерготерапію (окупаційну терапію) на базі методик АВА. Окупаційна терапія передбачає комплекс заходів, які спрямовані на налагодження виконання людиною повсякденних функцій для того, щоб люди з аутизмом були більш самостійними та брали участь у житті соціуму. Окупаційна терапія навчає людину самостійно одягатися, виконувати базові дії по догляду за собою, користуватися звичайними побутовими предметами ? ножицями, блискавками тощо.  

Чому можна навчити дитину за допомогою АВА-терапії + ерготерапії?

Принципи та методи ABA-терапії допомагають дитині освоїти практично будь-які навички від чищення зубів до мотивації дитини говорити повними реченнями, замість поодиноких слів та структурно вчитись. Навчання розбите на маленькі кроки, які виконуються в певній послідовності. Дитина засвоює по одному кроку за раз.

Також ABA-терапія допомагає зменшити або повністю усунути небажані поведінкові реакції. Наприклад, коли дитина влаштовує істерики, щипає, кусається, падає на підлогу. Програма терапії враховує індивідуальні потреби дитини і включає в себе освоєння й розвиток мовних, когнітивних, повсякденних і соціальних навичок, а також навичок самоорганізації.

Що відбувається на сеансах АВА-терапії?

Перш ніж терапевт почне працювати над конкретними цілями, він має переконатися в тому, що дитині комфортно в нових умовах. Тому перші кілька днів присвячені грі. Як тільки відносини між терапевтом і дитиною встановлено, починається терапевтичний процес з розвинення навичок. Зазвичай це гра на двох, коли терапіст вчить дитину виконувати завдання, а потім поступово ускладнює його.

ABA передбачає використання двох основних методик: навчання окремими блоками (DTT) і навчання в природному середовищі (NET).

Метод DTT більше схожий на стандартні шкільні уроки. Дитина працює над конкретним завданням сам на сам із терапевтом. DTT спрямований на розвиток таких навичок, як зіставлення зображень, вказування ??на об’єкти, імітація, підтримання зорового контакту, вимова слів тощо.

Метод NET ? це підхід, який ґрунтується на грі, що дозволяє дитині застосовувати навички, отримані під час DTT, у різних умовах.

https://www.youtube.com/watch?v=DcaktHb-hEE&t=1633s

https://www.youtube.com/watch?v=QQfyy9_aVfw

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора